Креативні індустрії та їхній внесок у економічний розвиток

НовиниКреативні індустрії та їхній внесок у економічний розвиток

Креативні індустрії та їхній внесок у економічний розвиток

Креативні індустрії включають різноманітні види діяльності, найстаріші з них: театр, музика, візуальне мистецтво, а деякі зовсім молоді й з’явилися з появою цифрових технологій. Це кіно, інформаційні технології, розробка мобільних додатків, відеоігор нових поколінь із віртуальною чи доповненою реальністю.

Роками креативному сектору не приділялася належна увага. Проте з часом з’явилося розуміння, що креативні індустрії стають невід’ємною частиною інших галузей та професій. Навички, що формуються в креативному секторі, починають активно впливати на інші сфери економіки, особливо на використання цифрових технологій.

Спробуємо розібратися, що ж таке креативні індустрії, які види економічної діяльності до них відносяться і як вони впливають на економічний розвиток країни.

 

Що таке креативні індустрії? Досвід України

В Україні поняття креативних індустрій вперше з’являється на законодавчому рівні у 2018 році.

Закон України «Про культуру» пропонує наступне визначення: «Креативні індустрії – види економічної діяльності, метою яких є створення доданої вартості і робочих місць через культурне (мистецьке) та/або креативне вираження».

Базові види економічної діяльності, які належать до креативних індустрій визначені розпорядженням КМУ «Про затвердження видів економічної діяльності, які належать до креативних індустрій». До них входять 34 види економічної діяльності.

Креативні індустрії (КІ) України включають наступні сегменти:

– візуальне мистецтво: живопис, графіка, скульптура, фотографія тощо;

– сценічне мистецтво: жива музика, театр, танець, опера, цирк, ляльковий театр тощо;

– література, видавнича діяльність та друковані засоби масової інформації;

– аудіальне мистецтво;

– аудіовізуальне мистецтво: кіно, телебачення, відео, анімація, мультиплікація тощо;

– дизайн;

– мода;

– нові медіа та інформаційно-комунікаційні технології: програмне забезпечення, відеоігри, цифрові технології в мистецтві (3D–друк; віртуальна, доповнена, змішана реальність тощо);

– архітектура та урбаністика;

– реклама, маркетинг, зв’язки з громадськістю та інші креативні послуги;

– бібліотеки, архіви та музеї;

– народні художні промисли.

Всього 34 види економічної діяльності.

 

Види економічної діяльності, визначені розпорядженням Кабінету Міністрів України No 265-р, охоплюють активність, що безпосередньо пов’язана зі створенням креативного продукту. Водночас значний внесок у креативну економіку роблять і суміжні сфери (діяльність у сфері зв’язку, друк, туризм тощо).

Це додаткові види економічної діяльності, які надають підтримку, полегшують, обслуговують та/або уможливлюють створення, виробництво й розповсюдження продукту, який генерується креативними індустріями.

По суті, креативні індустрії – це мистецтво, яке приносить гроші. Процес, коли творчість перетворюється на підприємництво.

 

Вплив креативних індустрій на економіку України

За підсумками досліджень «Креативні індустрії: вплив на розвиток економіки України» та «Основні економічні показники креативних індустрій в Україні» виявлено наступне:

У 2020 році креативні індустрії згенерували 4,2% доданої вартості в Україні (132 млрд грн), забезпечили роботою 360 тисяч людей, або 4% всіх зайнятих осіб.

Найбільші креативні сектори за обсягом створеної доданої вартості — ІТ; реклама, маркетинг та PR; аудіовізуальний сектор; архітектура; видавнича справа.

Експорт креативних послуг у 2019 році склав $ 5,4 млрд і становив 30% загального експорту послуг.

Збільшення капіталу в секторах креативних індустрій на 1 грн призводить до збільшення загального ВВП на 1,9-2,2 грн. Програмування має найбільший мультиплікатор від зростання капіталу порівняно з усіма галузями.

Частка доданої вартості креативних індустрій в економіці Україні співмірна з часткою креативних індустрій в економіці Німеччини.

 

Висновки та можливості

Законодавчі передумови надважливі для того, щоб креативні індустрії ідентифікувалися у структурі української економіки, створювали передумови для отримання статистичної інформації щодо стану креативних індустрій. І насамперед відкривали представникам креативних індустрій можливості для монетизації власної творчості.

Наразі отримати підтримку креативних індустрій в Україні можна завдяки діяльності:

Державних установ: Українського культурного фонду, Інституту книги, Держкіно, Український фонд стартапів та інших.

Підтримці міжнародних та українських фондів: House of Europe, Креативна Європа Україна, Фонд родини Загорій та Zenko Foundation та інші.

Отримання інвестицій, кредитів на створення малого й середнього бізнесу, що працює у сфері креативних індустрій.

Надихнутися успіхами українських креативних проєктів можна у спецпроєкті creativity.ua «Знакові проєкти України». 

Джерела інформації:

1. Закон України «Про культуру» No 2778-VI від No 2778-VI. Посилання.

2. Розпорядження Кабінету міністрів УКРАЇНИ від 24 квітня 2019 р. No 265-р Про затвердження видів економічної діяльності, які належать до креативних індустрій. Посилання.

3. Дослідження «Креативні індустрії: вплив на розвиток економіки України».

Дослідження, підготовлене Центром аналітики зовнішньої торгівлі Trade+ при Київській школі економіки у партнерстві з Кімонікс Інтернешнл Інк. на замовлення Міністерства культури та індформаційної політики України. 2021 р. Посилання.

4. Дослідження «Креативна економіка – нова економічна епоха ХХІ ст.». Дослідження проведено консорціумом у складі: громадської організації «ГОУЛОКАЛ» у партнерстві з громадською спілкою «Центр розвитку креативної економіки» спільно з громадською організацією «Центр розвитку ринкової економіки»(CMD-Ukraine) в рамках гранту від глобальної філантропічної організації Luminate. 2021 р. Посилання.

5. Дослідження «Основні економічні показники креативних індустрій в Україні». Проведено Міністерством культури та інформаційної політики України. 2021 р. Посилання.

 

Наверх

Робимо життя креаторів цікавішим, роботу – ефективнішою, а взаємодію із колегами – легшою та продуктивнішою

Контакти

м. Київ, вул. Золотоустівська, 10-12, офіс 4

+380 44 221 61 31

[email protected]

Соціальні мережі