Культурні відносини України та ЄС: підсумки 2022 та 2023 років

НовиниКультурні відносини України та ЄС: підсумки 2022 та 2023 років

Культурні відносини України та ЄС: підсумки 2022 та 2023 років

У Києві відбулась Міжнародна конференція-шоукейс «Культурні відносини України та ЄС: підсумки 2022 та 2023 років»

Захід організувало Бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні для того, щоб представити українські успішні проєкти 2022 та 2023 років. Зокрема, ділились досвідом перемоги в програмах «Креативна Європа» такі проєкти: 

Music Export Ukraine — проєкт «Східноєвропейська музична академія (Eastern European Music Academy)». Конкурс «Європейські проєкти співпраці» (маломасштабні) 2022. Навчальний курс в гібридному форматі для представників музичної індустрії у Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщині, Латвії, Литві, Молдові, Польщі, Румунії, Словаччині та Україні. Протягом наступних декількох років ЕEMA надасть унікальну можливість музикантам та менеджерам ознайомитись з актуальними правилами роботи музичної індустрії, розвинути власну кар’єру, познайомитись з провідними фахівцями галузі та стати частиною музичної спільноти з усього регіону. Проєкт презентувала Маріанна Танська — проєктна менеджерка Music Export Ukraine.

Proto Produkciia — проєкт `What’s next? Safe cultural multi-spaces for the multidisciplinary reflection of (post)war and (pos)crisis European identity`. Конкурс «Європейські проєкти співпраці» (маломасштабні) 2022.

У межах проєкту буде створено спільний безпечний та відкритий простір для художників та художниць, культурних менеджерів і менеджерок, активістів й активісток та громадян у 5 країнах Європи. За допомогою міжнародних резиденцій, розробки освітніх програм, документування рефлексії, проєкт підтримуватиме мультидисциплінарну співпрацю. Проєкт має на меті стимулювання креативності та свободи в культурному секторі. Локальні партнери: Асортиментна кімната (Івано-Франківськ), Хата-Майстерня (Бабин). Проєкт презентувала Ольга Дятел — співзасновниця агенції proto produkciia.

Pictoric — проєкт `Network of Eastern European Design`. Конкурс «Європейські проєкти співпраці” 2023. Це міжнародний конгрес організаторів подій, громадських діячів, представників ЗМІ, дизайну та молодих професіоналів. Циклічний фестиваль відбуватиметься щороку в іншому місті Східної Європи – у Варшаві (2023), Вільнюсі (2024) та Києві (2025). Подія складається з таких елементів: зустріч організаторів, ЗМІ та дизайнерів; публічна міжнародна конференція; професійний тренінг; відкриті робочі дискусії та локальна інформаційна онлайн-кампанія. Наразі у Східній Європі не існує подібної події, яка б об’єднувала та надихала дизайнерів цієї частини континенту. Проєкт презентували його куратори — Олена Старанчук та Олег Грищенко.

Український інститут книги — проєкт `Tales of EUkraine`. Конкурс «Європейські проєкти співпраці» 2022. Міжнародний проєкт, спрямований на підтримку українських дітей вимушених переселенців за кордоном, промоцію дитячих видань та підтримку українських видавців. Представила проєкт Олена Одинока — заступниця директорки з питань міжнародної співпраці Українського інституту книги.

Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів KISFF. Конкурс «Європейські кінофестивалі» 2023

Проєкт представив Кирило Марікуца — директор KISFF.

Видавництво «Астролябія» — тричі отримувало грант від програми ЄС «Креативна Європа»:

— за конкурсом «Художній переклад» у 2017 та 2019 роках та 

— за конкурсом «Поширення європейських літературних творів» у 2023-му.

Про досвід  у розробці та реалізації проєктів розповів Олег Фешовець — засновник видавництва.

Yakaboo Publishing — проєкт «Галерея світової прози: європейська візія». Конкурс «Поширення європейських літературних творів» 2023. 

У межах проєкту буде опубліковано серію з 12 творів європейської літератури, які раніше не видавалися українською мовою. Восени перші чотири книги приїхали з друкарні, до кінця року очікується вихід ще двох, і надалі протягом півроку планується вихід по одній книзі щомісяця. Проєкт представили Валентина Бутенко — директорка з розвитку міжнародних ринків Yakaboo, та Тетяна Локтіонова — головний юрисконсульт Yakaboo.

 

Зараз відкрито 10 конкурсів в програмі «Креативна Європа», на які можуть подаватися українці. Можливо саме ваш проєкт може стати наступним переможцем наступного року! Вся інформація про відкриті конкурси та можливість консультації – на сайті українського Бюро.

 

«Креативна Європа» – це програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку культурного, креативного та аудіовізуального секторів. Метою програми є захист, розвиток та промоція європейського культурного та мовного розмаїття та спадщини, а також підвищення конкурентоспроможності та економічного потенціалу сектору культурних та креативних індустрій, зокрема аудіовізуального. Україна стала учасницею програми у 2016-му році. З того ж часу українські заявники можуть отримувати грантову підтримку у понад 20 різних конкурсах. Загальний європейський бюджет програми 2021-2027 років складає 2,44 млрд євро. Наразі програма працює у 40 країнах.

В Україні постійно працює Національне бюро програми, яке надає консультаційну підтримку українським заявникам та поширює знання про програму. 

 

Контакти Бюро в Україні: 

https://creativeeurope.in.ua

[email protected]

Telegram-канал: https://t.me/creativeeuropeua

 

Наверх

Робимо життя креаторів цікавішим, роботу – ефективнішою, а взаємодію із колегами – легшою та продуктивнішою

Контакти

м. Київ, вул. Золотоустівська, 10-12, офіс 4

+380 44 221 61 31

[email protected]

Соціальні мережі