Проєкт «Філософський Сад» відкриває доступ до серії подкастів та лонгрідів про культуру

Проєкт «Філософський Сад» відкриває доступ до серії подкастів та лонгрідів про культуру

Кожен подкаст і лонгрід проєкту «Філософський Сад» — це бесіда і пошук відповіді на запитання: «Якою мовою люди мистецтва говорять із людьми бізнесу?». Як і чому люди стають поціновувачами культури, як долучаються до діалогу з людьми мистецтва про шедеври музики чи живопису, театру чи літератури. 

Народження ідеї

Рік тому стартувала просвітницька кампанія «Філософський Сад». Ініціатори кампанії записали декілька бесід із людьми мистецтва та людьми бізнесу. Проєкт ініціювала команда ГО «Культурний Бізнес Освітній Хаб» разом з ГогольFEST до DniPRO GogolFest, який вперше проходив у місті Дніпро 27-29 вересня 2019 року.

У березні 2020-го команда ГО «Культурний Бізнес Освітній Хаб» вирішила: крім подкастів потрібно створити текстові лонгріди. І продовжила фінансування проєкту. Третину витрат змогли покрити завдяки перемозі в конкурсах програми «Культурна Столиця» Дніпра та програми розвитку місцевого самоврядування та висвітлення діяльності Дніпровської міської ради. Для роботи з упорядкування письмового та саунд-матеріалу було сформовано редакційну та дизайн-колегію, в якій взяли участь професіонали з Полтави, Львова, Києва, Дніпра. 

Про що йдеться в бесідах?

Подкасти та лонгріди «Філософського Саду» — це відкриті бесіди з музикантами, філософами, режисерами, митцями, засновниками ГО та компаній у галузі креативних індустрій, літературознавцями, акторами, кураторами мистецьких проєктів та власниками і топ-менеджерами міжнародних бізнесів. Від них дізнаємося про те, що їх спонукає впливати на креативні індустрії, що відрізняє митця від бізнесмена, або що їх об’єднує.

У форматі бесіди співрозмовники шукають відповіді на такі запитання: 

  • Якою мовою люди мистецтва спілкуються з людьми бізнесу? 
  • Як і чому люди стають поціновувачами культури? 
  • Які кроки та важелі потрібні, щоб стимулювати це долучення у якнайбільшої кількості людей?

Хто запитує?

Розмови веде Дем’ян Дьяков [Ом] — засновник Universal Open University [з 2014], програмний директор сімейства проєктів beGenius [з 2009 р.], ліцензіат TEDx [2013], ліцензіат PechaKucha Nights [2012-2020], засновник Improvisators Movement [2009-2015], Член Правління в NGO Cultural Business Education Hub.

Дем’ян Дьяков [Ом]

«Назва народилася під час спілкування з Андрієм Палатним та Максом Демським. Тоді команда Влада Троїцького проводила ГогольFEST у Дніпрі. Ми обговорювали підготовку фестивалю, перебуваючи у Культурному Хабі. Тоді й прозвучала фраза про те, що він нагадує певний філософський сад, — згадує Дем’ян. — Після цього у моїй голові народилася концепція подкастів, які, у свою чергу, повинні були перетворитися у лонгріди. Важливо, аби наші люди говорили, розповідали. Адже у них накопичується безліч історій, колосальний досвід. Коли була поставлена мета створювати подкасти, я прагнув почути цих людей, про яких, як правило, знають тільки у вузьких колах. Тому я й вирішив вести подкасти та оцифровувати їхні думки. Мені дуже хотілося створити продукт, який допоміг би зберегти та поширити думки діяльних практиків нашим дітям та онукам».

Для кого?

«Тексти Арістотеля або Гете доступні кожному. Питання: чи потрібні вони тому, хто нічого не робить? Зазвичай такі тексти використовують люди, яким це потрібно, які до цього готові, — пояснює Дем’ян. — Ми відкриті для широкої аудиторії. Але при цьому розуміємо, що не всім “зайде” наш продукт, не кожен отримає ту ж мотивацію. Наш слухач — рівна спікеру людина. Він або вона цінує своє оточення, команду, яка довго працювали над своїм становленням».

Хто відповідає?

Автори проєкту «Філософський Сад» зібрали унікальний зріз думок і бажань двадцяти одного професіонала з різних креативних індустрій:

  • Олесь Манюк — філософ і практик Тайцзи. Кандидат філософських наук, психоаналітик лаканівського напрямку, особистий учень майстра Сяо Вейцзя, учень майстра Дзогчен Чог’яла Намкая Норбу. З 2008 року Олесь Манюк — представник школи традиційної китайської каліграфії і живопису «П’ять майстрів». Консультант з випереджаючих досліджень в компанії Jansen Capital Management.
  • Микола Демченко — співзасновник та партнер компанії Культурно-освiтнього простору LABS, партнер ЮК «Правое Дело», член клубу інвесторів культури, випускник Presidents’ MBA kmbs, керівник спільноти Клубу Випускників kmbs.
  • Галина Пуліна — педагог-методистка, журналістка, авторка книг і посібників з літератури, спікерка.
  • Андрiй Палатнiй — актор, театральний менеджер центру сучасного мистецтва «ДАХ» і куратор театральної частини міжнародного мультидисциплінарного фестивалю «ГогольFEST». Загалом брав участь у фестивалі від самого початку його створення (з 2007 року). Очолює напрямок театральної програми (розробка стратегії фестивалю), а також міжнародних комунікацій, виступаючи одним із представників фестивалю за кордоном.
  • Максим Демський — директор ГогольFEST, актор театру «ДАХ». Був режисером на ТБ (TVI, СТБ), продюсером та режисером фільмів: документального «Скриня Пандори» про Чорнобиль та художнього «Дім на воді» (2007). Викладач акторської майстерності. Засновник Art Space «6 level» (Київ) та андеґраундного ZixZixOneFEST.
  • Володимир Петренко — режисер і педагог авторського Театру «Віримо!» у мiстi Днiпро.
  • Микита Шаленний — митець. Працює в таких жанрах: живопис, малюнок, відео, фотографія, інсталяція і VR. У листопаді 2018 на Женевському міжнародному кінофестивалі його проєкт «Міст. VR» потрапив до номінації The International Immersive Works. Роботи Микити Шаленного можна знайти в колекціях МОСАК (Краків, Польща), Faurschou Foundation (Копенгаген, Данія) і в багатьох приватних колекціях в Європі. 
  • Михайло Рябоконь — голова правління ГО «Асоціація Noosphere», cпівзасновник «Інжинірингової школи», 1-й віце-президент Федерації космічного моделювання в ракето-модельному спорті в Україні. Колишній член Наглядової ради UVCA — української асоціації венчурного капіталу та приватного капіталу. Спікер, наставник у I Cultural Business Hub.
  • Діма Маленко — співзасновник і технічний директор компанії rollApp, платформи онлайн-віртуалізації додатків. Інженер з розробки програмного забезпечення, спікер і подкастер.
  • Андрій Мельник — засновник освітнього порталу «Сowo.guru — школа розвитку мислення», співвласник перекладацької компанії «Профпереклад». Випускник kmbs, випускник Аспен-інституту Київ. Меценат, ініціатор та реалізатор ряду соціально-культурних проєктів.
  • Сергій Кутовий — директор з інновацій ГО «Ассоціація Noosphere». Керує напрямком відбору та розвитку високотехнологічних інноваційних проєктів в Україні. У минулому керував відділенням міжнародного співробітництва ДП «КБ «Південне».
  • Ілля Кенігштейн — засновник і керівник мережі бізнес-просторів Creative States. Громадський діяч. Очолює групу PayPal in Ukraine, просуваючи провадження PayPal в Україні.
  • Володимир Ставнюк —лідер команди Державної інноваційної фінансово-кредитної установи під егідою Міністерства розвитку економіки торгівлі та сільського господарства (ДІФКУ), досвідчений спеціаліст у сфері активних продажів банків. Брав безпосередню участь в розробці  стратегій розвитку Банку з McKinsey, KBC (Бельгія), KredytBank (Польща), PKOBP (Польща).
  • Жорж Ґаньоре — французький театральний режисер, дослідник-експериментатор, викладач університету Парі 8 та Анастасiя Тернова — асистентка режисера і перекладачка.
  • Вероніка Склярова — театральна критикиня, продюсерка, лекторка з сучасного мистецтва, програмна директорка фестивалю Parade-fest. Започаткувала театр «Прекрасні квіти», керувала театром в перші роки існування. Учасниця міжнародних театральних фестивалів, шкіл, резиденцій. Основні інтереси — треш-театр, угар-театр, рівні глядацької свободи в епоху перформативності.
  • Влад Троїцький — український театральний актор, режисер, засновник першого в Українi незалежного театру «ДАХ». Засновник і художній керівник гуртів ДахаБраха, фрік-кабаре Dakh Daughters, лялькового кабаре ЦЕШО, проєкту NOVAOPERA. Засновник і президент міжнародного мультидисциплінарного фестивалю ГОГОЛЬФЕСТ. Режисер у театрах України, Німеччини, Угорщини, Польщі, Швейцарії. Офіцер ордена мистецтва і літератури Франції.
  • Юрій Филюк — генеральний директор та ініціатор проєкту «Промприлад. Реновація», співзасновник платформи «Тепле Місто», співвласник компанії «23 ресторани». Юрій спільно з командою платформи «Тепле Місто» втілює в життя масштабні проєкти на перетині мистецтва з економікою, соціальним впливом, інноваціями. 
  • Анастасія Білоус — CSO & Partner at New Media Services, Partner at Startups Network Switzerland, Tutor at U Open University.
  • Ірина Соловей — стратегиня з розвитку спільнот та президентка громадської організації Garage Gang Ґараж Ґенґ (з 2008 року), співзасновниця платформи соціальних інновацій Велика Ідея (Big Idea) та консультантка по стратегії для програми міського розвитку Код Міста. Отримала ступінь бакалавра з економіки і менеджменту та диплом за спеціальністю маркетингу в Університеті McGill (Монреаль, Канада).
  • Денис Полтавець — експерт з розвитку громадянського суспільства: з 2016 року директор з розвитку програм в Аспен Інституті Київ. Також працював менеджером з розвитку програм Міжнародного фонду «Відродження», експертом та координатором проєктів Програми розвитку ООН в Україні.

Де читати та слухати?

Велику серію з 21 бесіди можна прослухати на таких подкаст-платформах: Anchor.fm, Google Podcasts, Breaker, Overcast, Pocket Casts, RadioPublic, а також Spotify, Apple Podcasts і Castbox.

Усі лонгріди та ефіри проєкту «Філософський Сад» будуть опубліковані на порталах creativity.ua i culturalhub.org.

Над «Філософським Садом» працюють:

Подкасти:

  • запис звуку, студійне обладнання Максим Параграф, Павло Грендач
  • зведення та монтаж Максим Параграф
  • саунд-дизайн Максим Параграф, Дем’ян Дьяков-Ом
  • дикторство та підводка Артем Пономаренко, Максим Параграф
  • публікація подкастів Яна Владімірова
  • автор та ведучий проєкту, інвестор Дем’ян Дьяков-Ом
  • висловлюємо вдячність за допомогу у запрошенні гостей подкастів: Андрію Палатному, Максиму Демському, Анні Басовій

Лонгріди:

  • транскрибування: Олександр Кухарчук, Інна Пас [3-21], Михайло Шевелев [1], Євген Ісхаков [2]
  • рерайтинг: Оксана Шамонова
  • коригування: Дем’ян Дьяков-Ом [1-16, 18-21], Дарина Важинська [17]
  • переклад та адаптація текстів українською та російською мовами: Оксана Шамонова, Вероніка Новікова
  • літредагування: Вероніка Новікова
  • фактчекінг: Вероніка Новікова [1-16, 18-21], Дарина Важинська [17]
  • випусковий редактор: Дем’ян Дьяков-Ом
  • юриспруденція: Наталія Кравченко, Яна Владімірова, Юлія Овчаренко
  • бухгалтерія та математика: Надія Романюк
  • маркетинг: Дем’ян Дьяков-Ом, Костянтин Кузнєцов, Марина Корчака
  • дизайн: Володимир Тєрехов, Дем’ян Дьяков-Ом
  • створення ілюстрацій: Вікторія Ходор
  • верстка на сайті creativity.ua: Олексій Фурман
  • контент-планування: шеф-редакторка creativity.ua Марина Корчака
  • кураторка промокампанії: Марина Корчака
  • social media marketing: Маргарита Бухамет
  • міжнародний менеджмент: Дем’ян Дьяков-Ом, Олександра Гондюл
  • відеотизер для краудфандінга, сценарій, монтаж: Дем’ян Дьяков-Ом
  • адаптація цитат для краудфандінга: Дем’ян Дьяков-Ом, Оксана Шамонова, Юлія Овчаренко
  • редакторка і модераторка краудфандинг-проєктів: Анастасія, «Спільнокошт»
  • краудфандинг-менторка: Ірина Соловей
  • супровід проєкту та координація виробництва, комунікація з клієнтом та підрядниками: Аліна Козачок, видавництво «Основи»
  • переклад британською англійською: видавництво «Основи»
  • коригування та літредагування англомовної версії: видавництво «Основи»

«Філософський Сад» прямо зараз отримав продовження — триває краудфандінг на англійську версію тез для публікації на європейських платформах. Ми хочемо, щоб голоси українських мислителів зазвучали на міжнародному ринку культурних і креативних індустрій.

Багато героїв «Філософського Саду» стали запрошеними тьюторами Відкритого Університету U — нових програм з філософії, дизайну, проєктного менеджменту для культурних і креативних індустрій.

 

Наверх

Робимо життя креаторів цікавішим, роботу – ефективнішою, а взаємодію із колегами – легшою та продуктивнішою

Контакти

м. Київ, вул. Золотоустівська, 10-12, офіс 4

+380 44 221 61 31

[email protected]

Соціальні мережі